Val Rendena 2005

17 juli 2005

Heenreis

Het busje De tenten

We vertrokken zaterdag 16 augustus om 15:00 uur. Om en om hebben Jeroen en ik het huurbusje naar het zuiden gestuurd. We waren vlotter dan gepland en hebben zelfs nog even geslapen in de bus. We wilden dat Mara wakker was voor we de bergen ingingen (kleintjes kunnen nog niet zo goed overweg met de drukverschillen), dus we hebben vlak voor Oostenrijk nog een paar uur stil gestaan. Rond zes uur werd Mara wakker en na een kort ontbijt zijn we Oostenrijk doorgereden. We waren zelfs nog voor de siësta in Darè.

In Italië was het warm: meer dan 30°C. 's Avonds pizza en daarna uitstekend geslapen.

18 juli 2005

Cima Durmont

Met z'n allen op de Cima Durmont

De eerste wandeltocht ging vanaf de Passo Daone omhoog naar de bergtop: Cima Durmont (1835m). De weg omhoog was een steile klim, die we erg snel deden. Daarna zijn we teruggelopen via de Passo di Campiol (1666m) en daarna om de top heen terug naar het busje.

Toen we terug waren, gingen we nog even wat eten op de bijgelegen picnicplaats. Maar dat duurde niet lang, want het begon te regenen. Tegen de tijd dat we naar het dal waren gereden, hoosde het.

Voor het eten was het weer droog, maar die nacht heeft het flink geregend en ge-onweerd. Achteraf prima, want de volgende dagen hadden we prachtig helder uitzicht, terwijl het normaal heiig is.

19 juli 2005

Vallesinella

Uitzicht op de gletsjers van de Adamello Na regen komt er water de berg af Uitzicht op de kale rotsen van de Brenta Picnic met Mara Mara bij haar oom op de rug Kris kras over de watervalletjes naar beneden Een waterval Een waterval Een waterval Af en toe even oppassen Daar kwamen we vandaan

Vandaag van Madonna di Campiglio naar de Malga Vallesinella di Sopra. Vandaar terug langs de watervallen en de rivier. Na de lunch heb ik Mara een tijdje gedragen en dat vond ze goed. De watervallen zijn prachtig.

Tijdens de lunch ontdekte ik ook dat ik mijn GPS ontvanger op het dak van de bus had laten liggen. Ik wilde van te voren de positie van de parkeerplaats op slaan, maar was hem vervolgens vergeten. Gelukkig was het koordje tussen de deur geklemd en lag hij er nog toen we terug kwamen.

Daarna hebben we in Madonna een ijsje gegeten en hebben we boodschappen gedaan.

20 juli 2005

Val di Fumo

De stuwdam Jeroen en Babette aan de andere kant van het meer Uitzicht het dal in Een stukje horizontaal Vanaf de rifugio om het hoekje Ik loop vast vooruit

Ik was eigenlijk toe aan een rustdag, maar Jeroen en Babette wilden naar het Val di Fumo. Dat is niet zo dichtbij (met de auto dan, hemelsbreed valt het wel mee), dus ik ging toch maar mee. Het was een mooie wandeling met prachtige uitzichten door het dal. Maar morgen is het echt een rustdag.

Jeroen en ik wilden een mini-barbecue houden, maar het bleek dat we slechts 2 Ampère tot onze beschikking hebben. Mijn elektrische barbecue trekt 600 Watt (3 Ampère), dus dat ging even niet door. Later kreeg de eigenaresse van de camping daar nog meer klachten over, dus ik hoop dat ze dat gaat veranderen. Vooral voor die Italianen die met tv en wasmachine op de camping komen staan.

21 juli 2005

Spiazzo

Zo kom je nog eens iets tegen

Jeroen en Babette gingen wandelen, maar voor mij was het een rustdag. Ik heb 's ochtends lekker geluierd en ben rond 12 uur een stukje gaan wandelen langs de rivier het dal in. Dat stukje werd een stuk: tot aan Spiazzo en aan de overkant van de rivier terug. Weinig hoogteverschillen, dus het maakte me niet moe.

22 juli 2005

Doss del Sabion

Uitzicht op het Val Rendena Uitzicht op de rotsen van de Brenta Ik ben van een zwarte piste af gegaan

Ik wilde vandaag de Dos del Sabios opklimmen. Babette en Jeroen zouden op de camping blijven omdat Babette niet zeker wist of Eduardo vandaag of morgen zou komen, maar ze gingen toch maar mee. Je kunt met de kabelbaan in twee etappes naar boven. Ik wilde naar het station halverwege rijden met de bus en vandaar gaan lopen. De weg was echter gesloten (en veel te steil), dus we zijn met de kabelbaan tot Pra Rodont gegaan.

De tocht voerde via de Malga Bregn de l'Ors naar boven. Vlak voor je boven bent is er een heel steil stuk, waar je van steen op steen naar boven moet klimmen. Van boven heb je een prachtig uitzicht. Val Rendena maakt halverwege een flauwe bocht en precies in die bocht staat de Dos del Sabion. Je kunt van de top dus beide kanten overzien.

Er zou aan de andere kant een minder steil pad liggen die via Malga Ciocca terug voert naar Pra Rodont. Dit pad werd echter doorsneden door een nieuw aangelegde skipiste, inclusief een greppel die naar beide kanten enkele honderden meters uitstrekte en zeker twee meter diep was. Omdat we die niete konden oversteken zijn we langs de helling naar beneden gelopen tot waar de greppel ophield. Een vrouw die we daar ontmoette wist ons te vertellen dat de piste eindigde bij Malga Ciocca en omdat ze zelf ook het pad niet meer wist te vinden, zijn we met zijn allen (ze had haar twee kinderen bij zich) over de skipiste naar beneden gelopen.

Ik kan helemaal niet skieën, maar ik ben nu wel een zwarte piste afgedaald.

23 juli 2005

Tione

In de schaduw Mara in het speeltuintje Mara in het speeltuintje Mara in het speeltuintje Mara in het speeltuintje

Vandaag kwam de Italiaanse chat-vriend van Babette langs. 's Ochtends gingen Jeroen en ik boodschappen doen en daarna ben ik vanaf Tione teruggelopen naar de camping. Aan de andere kant van het water ligt inmiddels ook een goede weg, dus daar was niet zoveel aan. Het eerste stukje door het bos en het laatste stukje over een landweggetje waren wel aardig, maar de paar kilometer daartussen moet je gewoon op het asfalt lopen.

's Middags kwam Eduardo langs met zijn zus en haar vriend. Hij heeft zich wat Engels aangeleerd, maar de andere twee spraken het nauwelijk en omdat wij geen Italiaans spreken, stelde het gesprek niet zoveel voor.

24 juli 2005

Opa en oma

Erg moe Heel erg moe

Vandaag hebben we lekker geluierd op de camping. Halverwege de Siësta kwamen papa en mama aan. Mara was natuurlijk helemaal verbaasd en blij en van een middagslaap kwam dus helemaal niets meer terecht. 's Avonds was ze zo moe dat ze tijdens het eten in slaap viel, met een hap pizza in haar mond!

25 juli 2005

Barbecue

Klaar voor de barbecue Ik ben er ook

We hebben vandaag weer niks actiefs gedaan. We zijn boodschappen gaan doen voor de barbecue. Die van Michaël werkt op gas, dus deze keer ging het een stuk beter.

26 juli 2005

Laghi di Valbona

Zo'n klettersteig is niks voor mij Zo'n klettersteig is niks voor mij Zo'n klettersteig is niks voor mij

Jeroen en Babette vertrokken vandaag voor hun huttentocht / klettersteig. Ik ben niet mee gegaan. De reden daarvoor kun je duidelijk zien op hun foto's.

's Middags wilde ik nog een eind gaan wandelen, maar ik was vrij laat en kwam niet zover. Ik moest ook nog tanken en reed een paar keer verkeerd in Tione, dus ik was pas om kwart voor drie in Zeller. Onderweg naar boven hoorde ik een paar donderslagen, dus ik ben vroeg weer omgekeerd. Achteraf was dat alles, maar in de bergen kun je beter geen risico's nemen.

27 juli 2005

Val Genova

Klaar om te gaan Klaar om te gaan De eerste grote waterval Met opa en oom Steentjes in het water gooien is reuze interessant Steentjes in het water gooien is reuze interessant Steentjes in het water gooien is reuze interessant

Het Val Genova is een van de makkelijker te lopen dalen. Er zijn verscheidene watervallen en desnoods kun je er met de auto in. Ik droeg Mara en zo konden we mooi een eindje lopen. Daarna hebben we een soort standje met stenen opgezocht om te zitten en waar Mara leuk kon spelen.

Tijdens de lunch begon het water ineens te stijgen. We denken dat de geltsjer 's ochtends sterker gaat smelten in de zon en blijkbaar duurt het tot half een voor dat extra water bij het strandje is. In ieder geval hebben we snel alles ingepakt en konden we nog met droge voeten weg.

28 juli 2005

Camping

Jeroen en Babette belden dat ze vanmiddag al naar beneden zouden komen in plaats van morgen. Mijn tweede poging voor de Laghi di Valbona heb ik dus uitgesteld.

29 juli 2005

Madonna di Campiglio

Papa, mama en ik zijn vanochtend naar Madonna di Campiglio geweest. Mama wilde kijken of ze er een leuke fleece-jas hadden voor op koude avonden. Ik wilde nog een beter klapstoel. Uiteindelijk zijn we geen van beide geslaagd, maar we hebben wel allebei een nieuwe regenjas gekocht in de aanbieding.

30 juli 2005

Laghi di Valbona

Helling achter de malga Daar ligggen ze Kraakhelder water Regenwater invoer Bait
Bijna niet te zien Maar hij zit er wel Dichterbij Goed kijken Nieuwsgierig Iets gezien?

Vandaag heb ik dus de uitgestelde wandeling naar de Laghi di Valbona afgemaakt. Het is best een eind lopen en steiler dan het lijkt. De meertjes zijn prachtig: hier eens geen smeltwater, maar regenwater. Verder kraakhelder en ijskoud.

De onderste meertjes zijn moeilijk bereikbaar, maar bij het bovenste kun je mooi even uitrusten en je voeten in het water steken. Er vlogen af en toe twee roofvogels langs die aan de overkant tegen de rotswand een nest hadden.

Terwijl ik zat te eten zag ik ook een hermelijn. Ik snap niet dat hij me niet geroken heeft, want ik zweette behoorlijk. Ik zal we geluk hebben gehad met de wind, want hij kwam tot op een meter of drie. Totdat de roofvogel weer langs kwam en hij er vandoor ging.

31 juli 2005

Inpakken...

Vandaag hebben we weer lekker geluierd. We hebben vast alle spullen ingepakt die we 's ochtends niet nodig hadden zodat we dan snel weg konden.

1 aug 2005

... en wegwezen

Jeroen en ik hebben om en om de bus weer naar Nederland gereden. We gingen om kwart over negen weg uit Darè en kwamen rond twee uur 's nachts in Enschede aan.

Mara

Mara Mara Mara Mara Mara Mara Mara Mara

Tot slot nog een stel foto's van Mara, gewoon omdat ze er zo leuk op staat.

Deze pagina is gemaakt door Rogier Steehouder. Sommige foto's zijn gemaakt door Jeroen Steehouder, Babette Steehouder of Miriam van der Drift.

Op dit werk is de Creative Commons Licentie van toepassing.